Още за Турция

Още за Турция

Новини ОТ и ЗА Турция:
.
Моята страст- Турция,най-доброто от Турция:
.
Вкусните гозби,турските гозби:
.
Turkish music
.
Турски книги,книги за Турция:

The voice of minare/Гласът на Минарето

събота, 29 октомври 2011 г.

В Кърджаалъ ще се проведе Международен симпозиум „Среща на турската култура от Тракия и Родопите” и Дни на турската култура и изкуство

В Кърджаалъ ще се проведе Международен симпозиум „Среща на турската култура от Тракия и Родопите” и Дни на турската култура и изкуство

Председателят на Дружеството за турска култура и изкуство Мюзекки Ахмед съобщи, че на 2 ноември 2011 г. Кърджаалъ ще бъде домакин на Международен симпозиум „Среща на турската култура от Тракия и Родопите” и Дни на турската култура и изкуство. Проявата се организира от културно-просветното дружество „Анкара-Текирдаг”, съвместно с Дружеството за турска култура и изкуство-Кърджаалъ.
Освен в Кърджаалъ програмата на симпозиума ще се осъществи и в Мадан на 3 ноември, съвместно с Родопското Дружество за етнокултурно взаимодействие на Салих Бозов.

Международният симпозиум ще бъде открит на 2 ноември 2011 г. от 10.00 часа в Бизнесинкубатора в Кърджаалъ. В 10.30 ще започне първото заседание на панела, в който 12 участници от Турция и България ще изнесат свои научни доклади, свързани с турската култура в страната. Председател на заседанията ще бъде проф. д-р. Рефик Туран, ръководител катедра по история в Университета Гаази, а зам.-председател
д-р. Сабри Алагьоз, председател на Турски културен център в София. В панела освен тях, ще участват известният историк проф. Юмер Туран, изследователят писател-поет Абдуллах Сатоглу, художничката Айнур Ачъкгьоз, председател на Дружество на балканските жени, турколозите проф. Ахмет Гюншен и Иса Джебеджи, изследователят писател от Кърджаалъ Мехмет Алев и други.

От 17.00 часа в Артгалерия КРЪГ ще бъде открита обща изложба с творбите на 12 художници от региона и изселници в Турция.

Проявата ще завърши с концерт в Дома на културата от 19.30 часа. В него ще вземат участие ансамбълът за турски народни песни и танци „Пехливанкьой”от Турция, хорът за турска класическа музика в Едирне към Министерството на културата на Турция, фолклорните групи към Турски съюз в Ксанти, Гърция и „Нов път” в Скопие, Македония, а нашия регион ще представляват фолклорните ансамбли „Родопея” при ПГТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” в Момчилград и ансамбъл за турски фолнлор към Дружеството за турска култура и изкуство.

Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / Modern Turkiye

Няма коментари:

Публикуване на коментар