Още за Турция

Още за Турция

Новини ОТ и ЗА Турция:
.
Моята страст- Турция,най-доброто от Турция:
.
Вкусните гозби,турските гозби:
.
Turkish music
.
Турски книги,книги за Турция:

The voice of minare/Гласът на Минарето

събота, 1 януари 2011 г.

В "СВЕТА ИРИНИ" БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА "АСИРИЙЦИТЕ СА В ИСТАНБУЛ"

В "СВЕТА ИРИНИ" БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА "АСИРИЙЦИТЕ СА В ИСТАНБУЛ"

На 29ти декември 2010 година в музея „Света Ирини” в Истанбул бе открита изложбата „Кюлтепе началото на Анодола: Асирийците са в Истанбул”, която включва асирийски произведения на изкуството датиращи от преди 4 хиляди години.

Изпратена 30.12.2010 14:56:00 UTC

Обновена 30.12.2010 14:56:00 UTC

На 29ти декември 2010 година в музея „Света Ирини” в Истанбул бе открита изложбата „Кюлтепе началото на Анодола: Асирийците са в Истанбул”, която включва асирийски произведения на изкуството датиращи от преди 4 хиляди години.

В изложбата се експонират някои от произведенията на изкуството открити в разкопките в античното селище Кюлтепе в Кайсери, който е един от най-старите международни търговски центрове в света. Тук се експонират едни от първите образци на анадолската писменост, а така също и свещенни съдове и статуетки от глина.

Във встъпителното си слово на откриването на изложбата директорът на църквата музей „Света София” доц. др. Халук Дурсун каза, че в музея „Света Ирини” за първи път от 1983та година насам се открива толкава продължителна изложба и че това е исторически момент. Дурсун посочи, че тези ценни експонати датиращи от периода на асирийците са донесени от Кайсери и че е положил големи усилия за откриването на изложбата „Асирийците са в Света Ирини”.

Ръководителят на разкопките в античното селище Кюлтепе проф. др. Фикри Кулакоглу отбеляза, че продължаващите от 1948ма година насам разкопки в Кюлтепе са извадили на преден план в световната археология историята на Анодола, но на наред с това посочи, че не са постигнали съществен успех за представянето на Кюлтепе на населението на Анадола.

Професор Кулаклъоглу акцентува, че чужденците са много по-добре запознати с античното селище Кюлтепе от колкото турските граждани и че именно по този начин се е зародила идеята за откриването на подобна изложба в рамките на мероприятията по повод обявяването на Истанбул за Европейска столица на културата през 2010 година.

Професор Кулаклъоглу каза „С изложбта „Асирийците са в Истанбул” целим първо да запознаем турските граждани с Кюлтепе, а другата ни цел бе да съберем на едно място най-ценните образци на асирийските произведения на изкуството експониращи се в два отделни музея. В музея в Кайсери и в музея на Анадолските цивилизации в Анкара има близо 50 хиляди археологически и филологични предмети, от които се експонират едва 500, а останалите се съхраняват в складовете на музеите. Изложата „Асирийците са в Истанбул” е съставена предимно от експонатите, които се съхраняват в складовете на тези музеи. Тази изложба, която бе открита в рамките на приключването на мероприятията по повод обявяването на Истанбул за Европейска столица на културата притежава специално значение”.

Председателят на управителния съвет на Агенцията Истанбул Европейска столица на културата през 2010 година Шекиб Авдагич акцентува, че изложбата притежава специално значение за тях и че закриват 2010 година с тази изключителна изложба. Авдагич посочи, че изложбата „Асирийците са в Истанбул представлява конкретен пример за концепцията, която са се опитали да следват през 2010 година.

Изложбата ще остане открита за посещения до 29 март 2011 година.

ТРТ / Модерна Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар